'"> ');

Beşte Dört Oy Çoğunluğu Aranan Haller

Başlatan VİVAYONETİM, Ara 23, 2023, 10:58 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

VİVAYONETİM

VİVAYONETİM

Apartmanda Beşte Dört Oy Çoğunluğu Aranan Haller

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 30. maddesine göre, kat malikleri kurulu, toplantıya katılan kat maliklerinin salt çoğunluğu ile karar alır. Ancak, yönetim planında veya Kat Mülkiyeti Kanunu'nda aksi belirtilmişse, karar için daha fazla oy sayısı aranabilir.

Bu maddeye göre, bazı konularda karar almak için, kat maliklerinin beşte dördünün oyu ile karar verilmesi gerekir. Bu konular şunlardır:

Apartmanın yönetim planını değiştirmek. Yönetim planı, apartmanın yönetimini düzenleyen temel belgedir. Yönetim planının değiştirilmesi için, kat maliklerinin beşte dördünün oyu gerekir.

Yöneticiyi veya denetçiyi seçmek veya görevden almak. Yönetici ve denetçi, apartmanın yönetimini sağlayan kişilerdir. Bu kişilerin seçilmesi veya görevden alınması için, kat maliklerinin salt çoğunluğu gerekir. Ancak, yönetim planında, bu konuda daha fazla oy sayısı aranabilir.

Yöneticiyi işten çıkarmak. Yöneticinin işten çıkarılması için, kat maliklerinin üçte ikisinin oyu gerekir. Ancak, yönetim planında, bu konuda beşte dördünün oyu aranabilir.

Apartmanın ortak yerlerini satmak veya kiraya vermek. Apartmanın ortak yerleri, tüm kat maliklerinin ortak malıdır. Bu yerlerin satılması veya kiraya verilmesi için, kat maliklerinin dörtte üçünün oyu gerekir. Ancak, yönetim planında, bu konuda beşte dördünün oyu aranabilir.

Beşte dört oy çoğunluğu ile karar alınabilmesi için, toplantıya katılan kat maliklerinin sayısının, toplantıya katılma hakkına sahip kat maliklerinin sayısının beşte dördünden bir fazla olması gerekir.

Örneğin, bir apartmanda 100 bağımsız bölüm varsa, toplantıya katılan kat maliklerinin sayısının 84 olması gerekir.

Bu şartlar sağlanamadığı takdirde, karar alınamaz.

Beşte dört oy çoğunluğu ile alınan kararlar, kat maliklerine karşı bağlayıcıdır. Kat malikleri, bu kararların yerine getirilmesini mahkemeye başvurarak talep edebilirler.

Örnek:

Bir apartmanda 100 bağımsız bölüm varsa, yönetim planının değiştirilmesi için, toplantıya katılan kat maliklerinin sayısının 84 olması ve bu kat maliklerinin sahip oldukları arsa paylarının toplamının, 5000/2+1=2501 olması gerekir.

Yine bu apartmanda, yöneticinin işten çıkarılması için, toplantıya katılan kat maliklerinin sayısının 84 olması ve bu kat maliklerinin sahip oldukları arsa paylarının toplamının, 5000/3+1=1667 olması gerekir.

Yine bu apartmanda, ortak yerlerin satılması veya kiraya verilmesi için, toplantıya katılan kat maliklerinin sayısının 84 olması ve bu kat maliklerinin sahip oldukları arsa paylarının toplamının, 5000/4+1=1251 olması gerekir.