'"> ');

Sayı ve Arsa Payı Çoğunluğu Kavramı

Başlatan VİVAYONETİM, Ara 23, 2023, 10:59 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

VİVAYONETİM

VİVAYONETİM

Sayı ve Arsa Payı Çoğunluğu Kavramı

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 30. maddesine göre, kat malikleri kurulu, toplantıya katılan kat maliklerinin salt çoğunluğu ile karar alır. Ancak, yönetim planında veya Kat Mülkiyeti Kanunu'nda aksi belirtilmişse, karar için daha fazla oy sayısı aranabilir.

Sayı ve arsa payı çoğunluğu, kat malikleri kurulunda karar alınması için gereken oy sayısında, hem sayısal hem de arsa payı bakımından çoğunluğun sağlanmasını gerektiren bir kavramdır.

Sayısal çoğunluk, toplantıya katılan kat maliklerinin sayısının, toplantıya katılma hakkına sahip kat maliklerinin sayısının yarısından bir fazla olmasıdır.

Arsa payı çoğunluğu ise, toplantıya katılan kat maliklerinin sahip oldukları arsa paylarının toplamının, ana gayrimenkulün toplam arsa payının yarısından bir fazla olmasıdır.

Örneğin, bir apartmanda 100 bağımsız bölüm varsa, sayısal çoğunluk için toplantıya katılan kat maliklerinin sayısının 51 olması, arsa payı çoğunluğu için ise toplantıya katılan kat maliklerinin sahip oldukları arsa paylarının toplamının 2501 olması gerekir.

Sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alınabilmesi için, hem sayısal hem de arsa payı bakımından çoğunluğun sağlanması gerekir. Bu iki koşuldan biri sağlanamadığı takdirde, karar alınamaz.

Sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınan kararlar, kat maliklerine karşı bağlayıcıdır. Kat malikleri, bu kararların yerine getirilmesini mahkemeye başvurarak talep edebilirler.

Sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alınması gereken konular şunlardır:

Apartmanın yönetim planını değiştirmek.
Yöneticiyi veya denetçiyi seçmek veya görevden almak.
Yöneticiyi işten çıkarmak.
Apartmanın ortak yerlerini satmak veya kiraya vermek.
Bu konular dışındaki konularda karar alınması için, toplantıya katılan kat maliklerinin salt çoğunluğu yeterlidir.