'"> ');

BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE AÇILABİLECEK İŞYERLERİ İLE YASAK İŞLER

Başlatan VİVAYONETİM, Ara 23, 2023, 10:40 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

VİVAYONETİM

VİVAYONETİM

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, bağımsız bölümlerde açılabilecek işyerleri, aşağıdaki hususlara tabidir:

Bağımsız bölümde açılacak işyerinin, kat maliklerinin ortak çıkarlarına aykırı olmaması gerekir. Örneğin, bir apartmanda bulunan bağımsız bölümde, gürültü çıkaran veya çevreyi kirleten bir işyeri açılamaz.
Bağımsız bölümde açılacak işyerinin, yapı ruhsatına ve imar planına uygun olması gerekir.
Bağımsız bölümde açılacak işyerinin, yangın, sağlık ve çevre güvenliği gibi hususlara ilişkin mevzuata uygun olması gerekir.
Bu hususlara uyan bağımsız bölümlerde, aşağıdaki işyerleri açılabilir:

Konut: Bağımsız bölüm, konut olarak kullanılabileceği gibi, ofis, büro, işyeri, dükkan, mağaza, atölye, stüdyo, galeri, dershane, kurs, kreş, anaokulu, sağlık ocağı, poliklinik, hastane, veteriner kliniği, eczane, kuyumcu, döviz bürosu, banka şubesi, fotoğraf stüdyosu, güzellik salonu, berber, kuaför, internet kafe, oyun salonu, restoran, kafe, bar, otel, pansiyon, apart otel gibi işyerleri olarak da kullanılabilir.

Konut olarak kullanılabilen bağımsız bölüm

Ticari amaçlı olmayan işyeri: Bağımsız bölüm, ticari amaçlı olarak kullanılabileceği gibi, dernek, vakıf, sendika, siyasi parti, oda, birlik, kooperatif, meslek kuruluşu, sosyal, kültürel, sportif, eğitim, sağlık, dini, hayır, sosyal yardımlaşma ve dayanışma gibi amaçlarla kullanılan işyerleri olarak da kullanılabilir.

BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE AÇILAMAYACAK İŞLER

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, aşağıdaki işyerleri bağımsız bölümlerde açılamaz:

Kamu düzeni ve güvenliğini bozucu işyerleri: Örneğin, silah ve patlayıcı madde satan işyerleri, fuhuş yapılan işyerleri, kumar oynatılan işyerleri, uyuşturucu madde satan işyerleri gibi.
Komşulara rahatsızlık veren işyerleri: Örneğin, gürültü çıkaran işyerleri, çevreyi kirleten işyerleri, kokuşma ve duman çıkaran işyerleri gibi.
Yangın, sağlık ve çevre güvenliğini tehlikeye atan işyerleri: Örneğin, yanıcı, patlayıcı madde veya kimyasal madde satan işyerleri, sağlıksız koşullarda üretim yapan işyerleri, çevreyi kirleten işyerleri gibi.
Bu işyerlerinin açılması, kat malikleri kurulunun oybirliği ile karar vermesine tabidir. Kat malikleri kurulu, bu işyerlerinin açılmasını yasaklayabilir.

İŞYERİ AÇMA İZNİ

Bağımsız bölümde işyeri açmak isteyen bağımsız bölüm maliki veya kiracı, gerekli izinleri almak zorundadır. Bu izinler, aşağıdaki makamlardan alınır:

Yapı ruhsatı ve imar planına uygunluk izni: Belediye veya valilik tarafından verilir.
Yangın, sağlık ve çevre güvenliği izni: İlgili idareler tarafından verilir.
İlgili meslek kuruluşunun izni: Örneğin, avukatlık bürosu açmak isteyen bağımsız bölüm maliki veya kiracı, barodan izin almak zorundadır.
İzinleri almayan bağımsız bölüm maliki veya kiracı, işyerini açamaz.