'"> ');

AİDAT VE GİDER ÖDEMEYEN KAT MALİKİ HAKKINDA İCRA TAKİBİ

Başlatan VİVAYONETİM, Ara 23, 2023, 10:24 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

VİVAYONETİM

VİVAYONETİM

Anladım, size aidat ve gider ödemeyen kat maliki hakkında icra takibi yapmanın detaylarını sayfa yönlendirmesi yapmadan açıklamak istiyorsunuz. Bu konuda size yardımcı olmaya çalışacağım. 😊

Aidat ve gider ödemeyen kat maliki hakkında icra takibi yapmak için şu adımları izlemeniz gerekiyor:

- Öncelikle, kat malikine noter aracılığıyla bir ihtarname göndermeniz gerekiyor. Bu ihtarnamede, borcunu ödemesi için belli bir süre tanıdığınızı ve aksi halde icra takibi başlatacağınızı belirtmeniz gerekiyor. Bu ihtarnamenin nasıl hazırlanacağına dair bir örnek aşağıda verilmiştir:

```
İHTARNAME

İHTAR EDEN: (Yönetici veya kat maliki adı, soyadı, adresi)

İHTAR EDİLEN: (Borçlu kat maliki adı, soyadı, adresi)

KONU: (Apartman adı, adresi, bağımsız bölüm numarası) ile ilgili aidat ve gider borcunun ödenmesi.

AÇIKLAMALAR:

1- İhtar edilen, (apartman adı, adresi, bağımsız bölüm numarası) ile ilgili olarak, (borçlu olduğu aylar) aylarına ait aidat ve gider borcunu ödememiştir.
2- İhtar edilenin, (borç miktarı) TL tutarındaki aidat ve gider borcunu, bu ihtarnamenin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde ödemesi gerekmektedir.
3- İhtar edilen, borcunu ödemediği takdirde, icra takibi başlatılacağı ve ayrıca ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü olacağı hususunda ihtar olunur.

İhtar Eden
(İmza)
```

- İhtarnameye rağmen borcunu ödemeyen kat maliki hakkında, yönetici veya diğer kat maliklerinden herhangi biri tarafından icra takibi başlatılabilir. İcra takibi için gerekli belgeler ve işlemler şunlardır:

    - İcra takibi için, icra müdürlüğüne başvurarak, aidat ve gider alacağına ilişkin ilamsız icra takibi talep dilekçesi verilir. Bu dilekçede, alacaklının ve borçlunun kimlik ve adres bilgileri, alacağın miktarı, faizi, masrafları, alacağın dayanağı ve tarihi, alacağın niteliği ve diğer hususlar belirtilir. Bu dilekçenin nasıl hazırlanacağına dair bir örnek aşağıda verilmiştir:

    ```
    İLAMSIZ İCRA TAKİBİ TALEP DİLEKÇESİ

    ALACAKLI: (Yönetici veya kat maliki adı, soyadı, adresi, telefonu, e-postası)

    VEKİLİ: (Avukat adı, soyadı, adresi, telefonu, e-postası, baro sicil numarası)

    BORÇLU: (Borçlu kat maliki adı, soyadı, adresi, telefonu, e-postası)

    ALACAK: (Borç miktarı) TL ana para, (faiz miktarı) TL faiz, (masraf miktarı) TL masraf olmak üzere toplam (toplam miktar) TL.

    ALACAĞIN DAYANAĞI: (Apartman adı, adresi, bağımsız bölüm numarası) ile ilgili olarak, (borçlu olduğu aylar) aylarına ait aidat ve gider borcu.

    ALACAĞIN NİTELİĞİ: Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesi gereğince, kat maliklerinin ortak giderlere katılma yükümlülüğü.

    TALEP: Yukarıda belirtilen alacağın, borçludan tahsili için, ilamsız icra takibi yapılmasını talep ederim.

    Alacaklı Vekili
    (İmza)
    ```

    - İcra müdürlüğü, alacaklının talep dilekçesini aldıktan sonra, borçluya bir ödeme emri gönderir. Bu ödeme emrinde, borçlunun borcunu 7 gün içinde ödemesi veya itiraz etmesi gerektiği belirtilir.
    - Borçlu, ödeme emrini aldıktan sonra, 7 gün içinde borcunu ödeyebilir veya itiraz edebilir. Borçlu, borcunu öderse, icra takibi sona erer. Borçlu, itiraz ederse, alacaklı, itirazın kaldırılması için icra mahkemesine başvurabilir. Borçlu, ne öder ne de itiraz ederse, icra takibi kesinleşir ve alacaklı, borçlunun mal varlığına haciz koydurabilir.

- İcra takibi sonucunda borcunu ödemeyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilebilir. Bu ipotek hakkının nasıl kullanılacağına dair bilgiler şunlardır:

    - Kanuni ipotek hakkı, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinin son fıkrası gereğince, aidat ve gider borcu olan kat malikinin bağımsız bölümü üzerinde, diğer kat maliklerinin alacaklarını teminat altına almak için tesis edilen bir rehin hakkıdır.
    - Kanuni ipotek hakkı, icra takibinin kesinleşmesinden sonra, icra müdürlüğüne başvurularak, tapu siciline şerh edilir. Bu şerh, borçlunun bağımsız bölümünü üçüncü kişilere devretmesini veya başka bir şekilde tasarruf etmesini engeller.
    - Kanuni ipotek hakkı, borçlunun bağımsız bölümünü satış yoluyla paraya çevirmeyi sağlar. Bu satış, icra müdürlüğü tarafından, icra yoluyla veya açık artırma yoluyla yapılabilir. Satıştan elde edilen gelir, alacaklıların alacaklarına göre paylaştırılır.



YZ GROUP PROFESYONEL APARTMAN VE SİTE YÖNETİMİ