'"> ');

YÖNETİCİNİN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUĞU

Başlatan VİVAYONETİM, Ara 24, 2023, 12:11 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

VİVAYONETİM

VİVAYONETİM


Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kat maliklerine karşı bir vekil gibi sorumludur. Bu nedenle, yöneticinin görevi gereği yaptığı işlemlerden dolayı, kat maliklerine veya üçüncü kişilere verdiği zararlardan sorumludur.

Yönetici, hukuki sorumluluğu bakımından, aşağıdaki hususlardan sorumludur:

Ortak giderlerin tahsili ve harcanmasında kusurundan kaynaklanan zararlar
Ortak yerlerin bakımı, onarımı ve güvenliğinin sağlanmasında kusurundan kaynaklanan zararlar
Kat malikleri arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmede kusurundan kaynaklanan zararlar
Yönetici, cezai sorumluluğu bakımından, aşağıdaki hususlardan sorumludur:

Görevi sırasında işlediği suçlardan dolayı
Görevi sırasında işlediği kabahatlerden dolayı
Yönetici, görevini gereği gibi yapmaması veya ihmal etmesi halinde, kat malikleri kurulu tarafından tazminata mahkûm edilebilir. Bu durumda, yöneticinin tazminatından, yöneticinin aldığı ücretler mahsup edilir.

Yönetici, görevi sırasında işlediği suçlardan dolayı, Türk Ceza Kanunu'na göre cezalandırılabilir. Örneğin, yöneticinin görevi sırasında zimmete para geçirmesi, hileli iflas etmesi veya görevi kötüye kullanması halinde, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan suçlardan dolayı cezalandırılabilir.

Yönetici, görevi sırasında işlediği kabahatlerden dolayı, Kabahatler Kanunu'na göre cezalandırılabilir. Örneğin, yöneticinin görevini ihmal etmesi, ortak giderleri zamanında tahsil etmemesi veya ortak yerlerin bakım, onarımı ve güvenliğini sağlamaması halinde, Kabahatler Kanunu'nda yer alan kabahatlerden dolayı cezalandırılabilir.

Yönetici, hukuki ve cezai sorumluluğundan kurtulmak için, görevini özenle ve titizlikle yapması gerekir. Yönetici, toplu yapının yönetimini, kat maliklerinin çıkarlarını korumak amacıyla ve kanuna uygun olarak yürütmelidir.