'"> ');

APARTMAN YÖNETİMİ NASIL KURULUR

Başlatan VİVAYONETİM, Ara 06, 2023, 08:26 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

VİVAYONETİM

VİVAYONETİM

Apartman yönetimi, apartman sakinlerinin ortak alanlarını ve tesislerini yönetmek için oluşturulan bir yapıdır. Apartman yönetimi, apartmanın genel düzenini sağlamak, ortak giderleri toplamak ve ödemek, apartmanın bakımını ve onarımını yaptırmak, güvenlik önlemlerini almak gibi konularda sorumludur.

Apartman yönetimi, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, apartmanlarda 8 ve üzeri bağımsız bölüm bulunması halinde apartman yönetimi kurulmak zorundadır. Apartman yönetimi, kat malikleri kurulu tarafından seçilir.

Apartman yönetiminin kurulabilmesi için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

Genel Kurul Çağrısı
Apartman yönetiminin kurulabilmesi için ilk olarak kat malikleri kurulunun toplanması gerekir. Bu toplantıya, apartmandaki tüm kat maliklerinin katılması veya temsil edilmesi gerekir. Toplantı çağrısı, apartman yönetimince veya kat maliklerinden birinin başvurusu üzerine sulh hukuk mahkemesince yapılır.

Yönetim Kurulu Seçimi
Genel kurul toplantısında, apartman yönetimini oluşturacak olan yönetim kurulu üyeleri seçilir. Yönetim kurulu, en az 3 kişiden oluşur. Yönetim kurulu üyeleri, kat maliklerinin oylarıyla seçilir.

Yönetim Kurulunun Göreve Başlaması
Yönetim kurulu üyeleri, seçildikten sonra en geç 30 gün içinde toplanarak, aralarından bir başkan ve bir başkan vekili seçerler. Yönetim kurulu, seçildiği tarihten itibaren görev yapmaya başlar.

Apartman yönetiminin görev süresi, en fazla 3 yıldır. Yönetim kurulu, görev süresi dolmadan önce kat malikleri kurulu tarafından değiştirilebilir.

Apartman Yönetiminin Görevleri

Apartman yönetiminin görevleri, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda şu şekilde sıralanmıştır:

Apartmanın genel düzenini sağlamak
Ortak giderleri toplamak ve ödemek
Apartmanın bakımını ve onarımını yaptırmak
Güvenlik önlemlerini almak
Apartmanın ortak yerlerinin temizliğini ve düzenlenmesini sağlamak
Apartmanın ortak tesislerinin işletilmesi ve korunması için gerekli tedbirleri almak
Apartman sakinlerinin haklarını ve menfaatlerini korumak
Apartman yönetimi, bu görevleri yerine getirirken, kat maliklerinin genel kurulunun kararlarını da dikkate almak zorundadır.